De Stadskoerier

Woensdag, 23 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Masterclass improvisatie en orgelconcert in Grote Kerk

Masterclass improvisatie en orgelconcert in Grote Kerk
Foto: Erik Eenkhoorn
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Het Orgelcomité Genemuiden houdt zaterdagmiddag 16 november een masterclass improviseren voor de amateur-kerkorganist. Sietse de Vries is uitgenodigd om deze masterclass te verzorgen.

"Tijdens deze intensieve cursus ervaar je dat improviseren een ambacht is dat volgens bepaalde regels uitgevoerd wordt", legt de organisatie uit. "Op die basis kun je bouwen aan stijlvormen, harmonisaties en creativiteit. Dan begrijp je ook waarom juist Sietse de Vries voor deze masterclass gevraagd is. Want velen zullen via de moderne media en de site www.allepsalmen.nl al wel kennis gemaakt hebben met zijn grote professionaliteit en vindingrijkheid op improvisatiegebied."

De masterclass vindt plaats op het onlangs volledig gerestaureerde Zwier van Dijk-orgel (1885) in de Hervormde Kerk en is een interactieve les waarbij alle deelnemers hun inbreng hebben. Daarbij geeft De Vries concrete tips en adviezen om het orgelspel te verbeteren. Tijdens de masterclass bevinden alle deelnemers zich boven rond de speeltafel, zodat zij ook van elkaar kunnen leren. Het is dus een intensief programma van drie uur dat om 13.00 uur van start gaat.

De Vries is internationaal actief, zowel als concertorganist en kerkmusicus. Zijn orgeldocenten waren onder meer Wim van Beek en Jos van der Kooy, de laatste met wie De Vries ook improvisatie studeerde, evenals bij Jan Jongepier. Naast zijn bachelor- en mastergraden heeft hij ook het Nederlandse professionele kerkmuziekcertificaat met een specialisatie in improvisatie.

Na aanmelding krijgen de deelnemers meer informatie om zich op een goede manier te kunnen voorbereiden. Er kunnen maximaal tien personen deelnemen. Vol is vol. Deelname is op volgorde van aanmelding. De kosten zijn 50 euro per persoon, na bevestiging van deelname vooraf te voldoen. Een verzoek tot deelname kan gemaild worden naar info@zwiervandijkorgel.nl. Voor eventuele vragen: Jan Roetman, 06-54354610 of (038) 385 50 53.

Om 20.00 uur verzorgt Sietze de Vries een orgelconcert. De toegang daartoe is vrij, na afloop van het concert is er een collecte.