<< Ga terug

OBN Dweildag kent uitgebreider programma dan ooit

OBN Dweildag kent uitgebreider programma dan ooit
De Streetparade in 2018.
Foto: Erik Eenkhoorn

(door Bas Wilberink)

HASSELT - De negende editie van de OBN Dweildag komt er aan. Het centrum van Hasselt staat zaterdag 22 juni weer voor een groot deel in het teken van muziek, met tien dweilorkesten en twaalf muziekkorpsen. Daarnaast is het randprogramma uitgebreider dan ooit, met ook dit jaar weer een aantal nieuwe onderdelen zoals een kleedjesmarkt en een escaperoom. De organisatie mikt op een bezoekersaantal van tussen de 10.000 en 15.000 mensen.

Het evenement start die dag met de tweede editie van de Vesta Streetparade. Vanaf 11.15 uur trekken twaalf muziekkorpsen - waaronder uit Zwartewaterland: Hasselts Fanfare, Irene en Voorwaarts - al musicerend door Hasselt. Na ‘een lus door het centrum’ doen de muzikanten dit jaar ook woonzorgcentrum de Hazelaar aan. Daar nuttigen de bewoners bij mooi weer buiten hun eten, terwijl ze ondertussen kunnen genieten van de voorbij trekkende muzikale klanken.

Om 13.00 uur beginnen dan de tien dweilorkesten hun rondes te maken door het centrum van Hasselt. Tot 16.30 uur verzorgen zij, in een tijdsbestek van twintig minuten, hun optredens. Vanaf 16.30 uur brengt een top 3 of 5 nog éénmaal muziek ten gehore in de afsluitende finaleronde, op het hoofdpodium op de Markt. Vorig jaar won Boerenkapel de Bierbengels, die dit jaar ook weer van de partij is. “Het programma zit helemaal vol”, vertelt medeorganisator Ruthger Bergman. “En ik durf wel te zeggen dat we de crème de la crème van de dweilorkesten hebben. Na de finale komt DJ John Meesters nog in actie.”

Kleedjesmarkt

Naast muziek heeft de organisatie van de OBN Dweildag nog meer in petto. Voor het eerst wordt namelijk een kleedjesmarkt gehouden. “Dat leefde echt onder de Hasselters”, legt Bergman uit. “Daar hebben wij op ingehaakt met een kleedjesmarkt op de Prinsengracht, vanaf het Suikerhoekje tot aan de Compagnie. De markt is al nagenoeg vol, met momenteel 25 kleedjes. Er zijn nog een paar plekjes over.”

Verder wordt ook een grote braderie gehouden vanaf de Nieuwstraat naar de Markt, het Burgemeester Royerplein tot aan de Kaai. “Ook de braderie is al nagenoeg vol, met dertig kraampjes en 74 meter aan grondplek (verkopers zonder kraam, red.)”, aldus Bergman.

Escaperoom

Nieuw dit jaar is een door Brandweer Hasselt verzorgde Escaperoom. “De brandweer was er vier jaar geleden ook met demo’s, die echte blikvangers waren”, aldus Bergman. “Dit keer komen ze met een waterwagen, een brandweerwagen en een escaperoom naar de Kaai. De escaperoom is een ‘huis’ vol met ‘rook’. Deelnemers moeten binnen vijftien minuten een code kraken om er als de wiederweerga uit te komen. Verder geeft de brandweer weer demonstraties zoals het losknippen van een auto.”

Ook is er dit jaar weer een kinderspeelparadijs en is het straatentertainment verder uitgebreid. “Net als vorig jaar hebben we een goochelaar, een clown en iemand die kinderen schminkt”, vertelt Bergman. “Maar dit keer komt ook Harry Rollator in een lange leren jas met pothelm, op zijn rollator met Harley Davidson-geluiden. Hij doet een aantal acts. Ook loopt er een ‘houten’ soldaat rond, met een grote sleutel achterin z’n rug. Hij loopt steeds een stuk, waarna hij weer aangedraaid moet worden. Verder komt de zeepbellenelf, die grote bellen blaast.”

Genoeg te doen dus op 22 juni. Op de nieuwe website van de OBN Dweildag (www.dweildaghasselt.nl) zijn alle deelnemende muziekkorpsen en dweilorkesten te vinden.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo