De Stadskoerier

Woensdag, 3 juni 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Organisatie klaar voor winterfair in Genemuider centrum

Organisatie klaar voor winterfair in Genemuider centrum
Er is ook een ijsbaan tijdens de Genemuider winterfair.
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - Het centrum van Genemuiden is vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur het decor voor een sfeervolle winterfair. Alle voorbereidingen zijn getroffen, de organisatie is er klaar voor. “Het wordt een ouderwets gezellige familiedag”, aldus medeorganisator Anneke van Dijk.

Bezoekers treffen er onder andere meerdere foodtrucks, van onder andere Hofvlietvilla en Campenaer Koffie. “Denk aan broodjes beenham, zoetigheden voor bij de koffie en ambachtelijke soep”, legt Van Dijk uit. “Campenaer deelt gratis koffie uit bij het voormalige Rabobank-gebouw. Vanaf 14.00 uur is daar een open huis, waar de gevestigde bedrijven, tevens onze financiële vrienden, zich presenteren. Om 17.00 uur verricht burgemeester Bilder de officiële opening. Blocks Zwolle verzorgt de catering bij het nieuwe kantorengebouw. Ze staan daar gepresenteerd.”

Voor de Hema en Kwalitaria staat verder een sneeuwkanon en een schaatsbaan, waarop de jeugd zich gratis kan uitleven. Het wordt een gezellige ontmoetingsplek, met ook koek-en-zopie en de mogelijkheid om te zitten. Het nabijgelegen kinderplein biedt nog meer vertier voor de jeugd, met onder andere een springkussen, schminken, zakjes gratis snoep van de AH, blikgooien, doelschieten en nog meer kinderspelletjes. De begeleiding is in handen van een vrouwenvoetbalteam. Van Dijk: “Het is geen kinderopvang, maar de kinderen kunnen daar wel rustig en veilig spelen, omdat het in een hoek is gevestigd.”

Bijzonder is ook de komst van een ganzenhoeder, die ter hoogte van Juwelier Brouwer/The Readshop rondloopt met ganzen. Natuurlijk mogen de kinderen ook met de dieren knuffelen en op de foto. Voor ’t Olde Staduus geeft brommerclub de Buuz’nrieders een presentatie van ruim dertig oldtimers. d’Olde Soldoat (DOS) stalt meerdere bijzondere raceauto’s uit op het Havenplein, zoals BMW, Saker en de Citroën Lygo die ook heeft meegereden in de 24-uursrace op Spa-Francorchamps. Bij DOS zelf kunnen liefhebbers op een racesimulator proberen de snelste rondetijd neer te zetten op een circuit. De winnaar ontvangt een mooie prijs. Op het Havenplein kunnen bezoekers ook meerdere verlichte vrachtwagens uit de collectie van Riethandel Jos van Rees bekijken.

Campenaer Koffie staat ook gepresenteerd op het Havenplein, daar delen ze voor iedereen gratis koffie uit. Midwinterhoornblazers laten tijdens de winterfair zien hoe midwinterhoorns gemaakt en bespeeld worden.

“Ook is de nostalgieband van het Leger des Heils aanwezig”, vertelt Van Dijk. “Ze staan daar, rond een collectepot, te zingen en muziek te maken.”
Naast vele standhouders, tot ver in de Langestraat, zijn ook de winkels geopend. En meerdere goede doelen kunnen zich gratis presenteren achter een kraam. Zo zijn Refilwe, Hope4Kids, deelnemers aan Tour du ALS, Sampark en Energy4All aanwezig. Verder rijdt er tijdens de hele fair een winterlocomotief van Juwelier Brouwer rond tussen twee ‘stations’. Het schijnt dat de kerstman de machinist is. Van de trein kan gratis gebruik worden gemaakt.

Het Kamper Trompettenkorps zorgt voor een sfeervolle muzikale noot. Vanaf 19.30 uur lopen de muzikanten vanaf Sportclub al musicerend Genemuiden in. Eenmaal aangekomen op het Havenplein geeft het korps nog een mooie show, ter afsluiting van de winterfair.

De organisatie is blij met de respons vanuit Genemuiden op de winterfair. “We krijgen heel veel hulp aangeboden”, aldus Van Dijk. “Mensen staan echt op om hun steentje bij te dragen. Zo kunnen we er een ouderwetse familiedag vol gezelligheid en beleving van maken. Een evenement ook waar je veel bekenden tegenkomt.”