De Stadskoerier

Vrijdag, 25 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sluziger horeca reist met 'Swarte Sluys Anno 1900' terug de tijd in

Sluziger horeca reist met 'Swarte Sluys Anno 1900' terug de tijd in
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - ‘Zwartsluis Culinair in een nieuw ouderwets jasje’, zo omschrijft medeorganisator Emiel Visscher van brasserie de Albatros het nieuwe evenement ‘Swarte Sluys Anno 1900’. Zaterdag 18 januari maken de Stationsweg en Kerkstraat een reis terug in de tijd, met ruim veertig figuranten van het Buitenkwartier, livemuziek, oud-Hollandse spelen voor de kinderen en eten en drinken. De gezamenlijke horecazaken in Zwartsluis, maar ook Elly’s Beach & Bistro uit Wanneperveen, doen mee.

Het nieuwe initiatief is een vervolg op ‘Zwartsluis Culinair’, dat tot vorig jaar werd gehouden in januari door de samenwerkende horeca. “Januari is vaak een wat rustige maand”, vertelt Visscher. “Daarom organiseerden we ‘Zwartsluis Culinair’. De animo daarvoor liep alleen wat terug. Maar we wilden deze periode niet zomaar voorbij laten gaan, maar juist mensen de winter uit trekken. Dus gingen we nadenken wat leuk zou zijn om te doen.”

Ze kwamen tot het idee voor ‘Swarte Sluys Anno 1900’. “Met het thema 1900 kun je breed uitpakken”, aldus Visscher. “De mensen van het Buitenkwartier versierden tijdens de Winterfair altijd hun straten en liepen in kleding van vroeger tijden. We keken of we hen ook enthousiast konden krijgen voor ‘Swarte Sluys Anno 1900’.”

Dat bleek het geval. Zij verzorgen op 18 januari buiten straattheater. Verder treedt een Ierse folkmuziekgroep op en komen de Kolksluuszangers in actie. Voor de kinderen zijn er oud-Hollandse spelen zoals zaklopen, koekhappen en steltlopen. Als deelnemers vier knipjes op hun spellenkaart hebben, kunnen ze een gratis ijsje ophalen bij de Vollenhoofsche Poort.

De horecazaken staan tijdens ‘Swarte Sluys Anno 1900’ buiten allemaal met een eigen standje. “Allemaal met culinaire gerechten uit die tijd, de oude tradities”, legt Visscher uit. “Zoals stoofpotten, een rokerij en een grote ketel met ouderwetse soepen, maar ook warme chocomelk en glühwein. Leuk is verder dat de oude Roskam eenmalig open gaat.”

Visscher vindt het moeilijk inschatten hoeveel bezoekers af zullen komen op deze eerste editie. “Maar we gaan voor 250 bezoekers”, vertelt hij. “Als ik kijk naar het aantal aanmeldingen bij het Facebook-evenement dan gaat het hard. En het weer speelt natuurlijk ook een rol. Het mag koud zijn, als het maar droog is.”

‘Swarte Sluys Anno 1900’ duurt zaterdag 18 januari van 17.00 tot 21.00 uur. De toegang is gratis.