De Stadskoerier

Vrijdag, 25 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tentoonstelling 'Het verhaal van St. Nicolaaskerk' in Olde Staduus

Tentoonstelling 'Het verhaal van St. Nicolaaskerk' in Olde Staduus
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - In ‘t Olde Staduus is momenteel de tentoonstelling over ‘Het verhaal van de St. Nicolaaskerk te Genemuiden’ te zien.

Stichting Stadswacht en het College van Kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente hadden plannen gemaakt onder die noemer. Het betrof archeologisch onderzoek, de restauratie van het Zwier van Dijk-orgel in de Hervormde Kerk, de restauratie van het meubilair van de consistorie en het borgen van psalmzingen met bovenstem voor de toekomst. De plannen zijn inmiddels uitgevoerd en ‘overtreffen de verwachtingen’.

“Het project archeologie maakt duidelijk dat de kern van Genemuiden (de Kerkbuurt) destijds op het veen is gevestigd”, laten Henk Beens en Jan Roetman weten. “Een deel van de fundering van de kerk van 1275 is blootgelegd en gaf inzicht over de hoogte van het maaiveld in 1275. Kortom, de gegevens hebben aanleiding gegeven tot een interessante studie naar het ontstaan van Genemuiden. De restauratie van het unieke Zwier van Dijk-orgel krijgt in de orgelpers veel waardering. Bovendien laten ook de concertorganisten zich lovend uit over de kwaliteit van de restauratie. Zonder meer kan worden gezegd dat het initiatief veel heeft opgeleverd, het is zeker een verrijking van de Genemuider cultuur.”

De uitvoering van de plannen en een aantal andere zaken zijn vastgelegd in het boek ‘Opus 4’ van Henk Beens. Van de plannen is destijds een leerzame overzichtstentoonstelling samengesteld. Deze was tijdens de planuitvoering te zien in het Historisch Centrum Genemuiden en vervolgens in het Tapijtmuseum. Inmiddels is deze expo, ook geschikt voor een bezoek met kinderen, ge├»nstalleerd in ’t Olde Staduus bij het Havenplein.

De tentoonstelling is op de volgende tijden te bezichtigen: op maandag en vrijdag van 8.00 tot 20.00 uur en op dinsdag, woensdag en donderdag van 8.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag is het gebouw geopend van 8.00 tot 12.30 uur. Op verzoek is het altijd mogelijk om buiten deze tijden de tentoonstelling te bezichtigen met of zonder persoonlijke toelichting.