De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

TIP Hasselt draait in juli proef met openstelling Oude Stadhuis

TIP Hasselt draait in juli proef met openstelling Oude Stadhuis
Voorzitter Anky Kosters bij het Oude Stadhuis.
Foto: Gerrit Slurink
Redactie: Bas Wilberink

HASSELT - Het Toeristisch Informatie Punt (TIP) Hasselt opent woensdag 1 juli weer de deuren van het Oude Stadhuis. Juli wordt als proefmaand gebruikt om te kijken hoe het verloopt en groot de animo is bij toeristen en andere belangstellenden. Het voormalige gemeentehuis is dan beperkt open voor toeristische informatie en bezichtiging: van dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur.

Het bestuur van TIP heeft de afgelopen weken geïnventariseerd bij vrijwilligers of en hoe zij de dienstverlening weer zou kunnen opstarten. “We hebben veel vrijwilligers in de risicogroep”, vertelt voorzitter Anky Kosters. “Een flink aantal durft het nog niet aan en dat snap ik ook. Anderen zien het wel zitten om weer aan de slag te gaan, als wij er voor zorgen dat dat coronaproof kan.”

TIP heeft nu voor de dinsdag tot en met vrijdag een rooster, waarbij één vrijwilliger per dag aanwezig is in het Oude Stadhuis. Bij de ingang kunnen bezoekers hun handen desinfecteren. Binnen is een looproute uitgestippeld om te zorgen dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. In het Oude Stadhuis is momenteel geen expositie te bezichtigen. Wel kan de toren van de Grote Kerk beklommen worden; op afspraak en als daarvoor een vrijwilliger beschikbaar is. Ook kunnen bezoekers een rondgang door het Oude Stadhuis maken. Zij krijgen daarvoor een folder waarin informatie staat over wat daar te vinden is.

Vervolgstappen

Na een maand kijkt het TIP naar de vervolgstappen. “We kijken of het zinvol is om de uren uit te breiden en of er wellicht meer vrijwilligers zijn die ook weer aan de slag willen”, legt de voorzitter uit. “Als er bijvoorbeeld dagelijks maar twee bezoekers zijn, is het de moeite misschien niet waard. Maar ik verwacht dat het mee gaat vallen. Als de terrassen op de Markt open zijn, zie je daar regelmatig mensen zitten. Ook hebben we mails gekregen van mensen die teleurgesteld waren dat het Oude Stadhuis gesloten was. Verder gaan Nederlanders nu natuurlijk massaal op vakantie in eigen land. Ik vind daarom ook dat we het Oude Stadhuis weer open moeten stellen.”

Het bestuur behoudt zich echter de vrijheid om, mocht de coronasituatie weer verslechteren, de deuren meteen te sluiten. “Mocht er ook maar iets gebeuren, zullen wij de eerste zijn die dat doen”, benadrukt Kosters.

De TIP-voorzitter is voor dit moment vooral blij dat het Oude Stadhuis weer open kan. “Je mist wel het contact met elkaar en de vakantiegangers. De leuke anekdotes van bezoekers. Ik fiets altijd weer blij terug naar huis. We hebben er dan ook veel zin in. We zwaaien de deuren open en gaan zien hoe het allemaal verloopt.”