De Stadskoerier

Vrijdag, 25 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Toneelgroep Hasselt maakt blijspel bekend: 'Jan Hendrik en Hendrik Jan'

Toneelgroep Hasselt maakt blijspel bekend: 'Jan Hendrik en Hendrik Jan'
Redactie: Bas Wilberink

(door Bas Wilberink)

HASSELT - ‘Jan Hendrik & Hendrik Jan’ is het stuk dat Toneelgroep Hasselt op vijf avonden in maart uitvoert in de Schakel. Het is een blijspel geschreven voor Adriaan Vellinga, waarvan ze vaker stukken hebben gespeeld. “Het is al weer lachen, gieren en brullen bij de repetities”, vertelt speler Ger van den Berg. “Er zitten een paar heel goede grappen in.”

Het Hasselter toneelgezelschap, bestaande uit zeven spelers, een toneelmeester en souffleur, is momenteel hard bezig met de voorbereidingen. Eens per week repeteren ze in de Hasselter Schakel, waar inmiddels de zelfgebouwde bühne ook al deels staat. “Het gaat prima, het begint al vorm te krijgen”, aldus Van den Berg. “Op dit moment repeteren we nog één keer per week, in februari gaan we naar twee maal per week. We hebben een mooi team, hetzelfde als vorig jaar. We vullen en voelen elkaar goed aan.”

Broers

Het toneelstuk gaat over de broers Jan Hendrik een Hendrik Jan. “Zij wonen hun hele leven al in een woninkje”, vertelt Van den Berg. “Naast hen wonen buurvrouw Nel en haar dochter. Een projectbureau heeft het idee opgevat om op de plek van hun woningen een appartementencomplex te bouwen. Dat bureau zoekt hulp bij de burgemeester om de mensen over te halen hun huis uit te gaan. Ik wil verder niet te veel verklappen, maar er volgen allerlei onverwachte wendingen. En de broers komen tot een heel leuke oplossing.”

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de vijf voorstellingen - op vrijdag 6, zaterdag 7, donderdag 12, vrijdag 13 en zaterdag 14 maart - gaat zaterdag 1 februari van start bij het vertrouwde adres Foto Tuinman op de Markt. Een aantal van de toneelspelers is dan ook aanwezig om een handje te helpen bij de verkoop. Per avond zijn 180 kaarten beschikbaar. Net als vorig jaar heeft Toneelgroep Hasselt weer gekozen voor een vijfde avond.

“Dat is ons goed bevallen”, legt Van den Berg uit. “We hadden vorig jaar veel vraag naar kaarten. We hebben toen op een later moment een vijfde avond toegevoegd. Dat was iets te kort dag, die voorstelling raakte niet helemaal uitverkocht. We hebben nu meteen de vijfde avond aangekondigd. We hebben er vertrouwen in dat het nu gaat lukken.”

Kaarten zijn te koop voor 7,50 euro, inclusief koffie en cake. Toneelgroep Hasselt verzoekt geïnteresseerden om contant te betalen.