De Stadskoerier

Zondag, 31 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Winterfair in Genemuider centrum 'voor hele gemeenschap'

Winterfair in Genemuider centrum 'voor hele gemeenschap'
Foto: Richard Ruijg
Redactie: Bas Wilberink

GENEMUIDEN - In het centrum van Genemuiden wordt vrijdag 14 december van 16.00 tot 21.00 uur een winterfair gehouden. Janneke ten Hove en Anneke van Dijk nemen de organisatie voor hun rekening. Zij werken daarbij nauw samen met lokale ondernemers, van zowel in als buiten het centrum. “We willen een winterfair organiseren die heel Genemuiden aanspreekt.”

De twee dames waren een aantal jaren geleden ook al betrokken bij de organisatie van een winterfair in de tapijtstad. Zij kregen vanuit meerdere kanten de vraag om dit initiatief nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt nu dus op 14 december, met vele kramen en foodtrucks die vanaf de Langestraat tot aan de Westerkaai zijn te vinden in een sfeervolle witte setting met vuurkorven. “Veel mensen vinden het mooi zo aan het einde van het jaar”, legt Ten Hove uit. “De saamhorigheid, betrokkenheid en warmte die een winterfair met zich mee brengt. Dat werd gemist. We willen daarom vooral een fair voor de hele gemeenschap, met veel beleving op straat.”

Die beleving zoekt de organisatie onder andere in een breed aanbod van zowel eten als non-food-producten. Daarbij zoekt zij nadrukkelijk de samenwerking met de lokale middenstand. “Iedere ondernemer die mee wil doen aan de winterfair mag zich aansluiten met een kraam voor de winkel”, aldus Ten Hove. “Verder openen de bedrijven in het voormalige Rabobank-gebouw hun deuren voor bezoekers die er eens een kijkje willen nemen. Zij sponsoren ook de winterfair.”

Daarnaast komen er meerdere foodtrucks, van onder andere Hofvlietvilla, Campenaer Koffie en Blocks. “Ook is er catering van hieruit, zoals poffertjes, oliebollen en stroopwafels. We hopen dat de mensen allemaal blijven eten op de winterfair. In totaal hebben zich al rond de zestig deelnemers aangemeld.”

Aan de kinderen is eveneens gedacht met een pleintje vol attracties, met onder andere een draaimolen, een springkussen, suikerspinnen en de AH die snoepzakjes aanbiedt. Ook lokale goede doelen als Refilwe, Hope4Kids en Sampark presenteren zich tijdens de winterfair. De Hervormde Kerk is open voor een goed doel (Roma).

“Maar ook een zorginstelling uit Zwartsluis heeft zich bijvoorbeeld net aangemeld”, gaat Ten Hove verder. “De Buuz’nrieders komen met een tentoonstelling van rond de dertig brommers. Jos van Rees toont spullen uit zijn museum, zoals een arrenslee en antieke spullen, in combinatie met riet. ‘t Olde Staduus, ZIN en Buitenbosch in een nieuwe locatie zijn eveneens geopend. En vier midwinterhoornblazers zorgen voor de muzikale noot. Ganzen zijn er aanwezig, verder klassieke muziek door de straten dat wordt verzorgd door Willem Heutink.”

De organisatie is erg blij met de respons die zij tot nu toe krijgt op het initiatief. “Iedereen is enthousiast en betrokken. We hopen op veel bezoekers.” Voor aanmelding of inlichtingen: janneke.th@ziggo.nl of 06-27324288.