De Stadskoerier

Maandag, 21 september 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Zwartsluis dompelt zich onder in de Winterfair

Zwartsluis dompelt zich onder in de Winterfair
Foto: Bas Wilberink
Redactie: Bas Wilberink

ZWARTSLUIS - De voorbereidingen voor de Winterfair in Zwartsluis zijn in volle gang. Vrijwilligers van Sluuspoort, het Botterhuus, de Bruine Vloot en de Historische Vereniging zetten de komende anderhalve week de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’. Zaterdag 14 december vanaf 15.00 uur dompelt de omgeving van Sluuspoort en Botterhuus zich onder in 'de sfeer van een gezellige wintermarkt, waarop van alles te zien, te horen én te beleven is'.

Bezoekers kunnen alle locaties te voet bezoeken, maar ook is het mogelijk om aan boord van één van de schepen van Varen in de Wieden van locatie te wisselen. Aan boord is een verteller aanwezig.

Sluuspoort

Het winterevenement wordt in en rondom Sluuspoort gekenmerkt door een variatie aan activiteiten. Zo is er een portrettekenaar van de partij. Kinderen kunnen naar hartenlust spelletjes doen, de Bibliotheek verzorgt activiteiten met een 3D-printer en iedereen die dat wil kan terecht bij de nagelstylist of zich laten schminken. Ook maakt een levende kerststal deel uit van het geheel. Optredens zijn er van het gerenommeerde koor La Muze én van de lokale dansformatie Dancing Devotion.

De inwendige mens zal het aan weinig of niets ontbreken. De lokale oliebollenbakker is van de partij, de slager serveert snert en ook warme wafels, poffertjes en warme chocolademelk (al dan niet met slagroom) ontbreken niet in het aanbod.

Botterhuus

Bij het Botterhuus pakt de Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 traditioneel flink uit. Natuurlijk staat het nautisch element centraal bij de winterse activiteiten op deze locatie aan de Mastenmakersstraat. Zo wordt gewerkt aan een Helderse vlet. Maar ook staan tal van ambachten in de schijnwerpers. De smid is van de partij en datzelfde geldt voor de zalmroker en de imker. En tussen deze vele bedrijven door zijn er optredens van het Vollenhoofsch Visserskoor, doedelzakspeler Joep Koppenrode, trekzakgroep Lange Lille, verhalenverteller Jannie Bakker en straat- en theatergroep Sjeu.

Op het water

Het Meppelerdiep vormt de verbinding tussen beide locaties. En dit water wordt dan ook betrokken bij de Winterfair. Zo zorgen de schepen van de ‘bruine vloot’ die afgemeerd liggen aan de Handelskade niet alleen voor een leuke sfeer, maar zij hebben die middag ook verhalenvertellers aan boord.

En Varen in de Wieden pakt stevig uit. Tijdens vijf vaartochten, waarin onder andere de Turfeilanden worden betrokken, komt een verteller aan boord. De ‘verteltochten’ vertrekken om 15.30, 16.00, 16.30, 17.00 en 17.30 uur vanaf de Jaap Buit steiger-Kolksluiskade. Om 18.00 uur staat een bijzondere tocht op het programma. Dan wordt een vaartocht met Winter BBQ gemaakt. De Winter BBQ-tocht duurt ongeveer twee uur en de deelnamekosten zijn 39,95 euro per persoon. Donateurs van Schoonewelle krijgen op vertoon van hun donateurskaart een korting van 10 euro. Reserveren vooraf is noodzakelijk en kan via www.varenindewieden.nl/vaaragenda. Voor actuele informatie: www.sluuspoort.nl.