De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Abrupt einde van volleybalseizoen: ‘Kans op kampioenschap wordt je ontnomen’

Abrupt einde van volleybalseizoen: ‘Kans op kampioenschap wordt je ontnomen’
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Voor de volleybalteams van Ruutvoorn en Pegasus zit het volleybalseizoen erop. Vorige week besloot de NeVoBo (Nederlandse Volleybalbond) vanwege de maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus om alle competities per direct te stoppen. Het abrupte einde van het seizoen is in Zwartewaterland met gemengde gevoelens ontvangen. Enerzijds is er begrip voor de maatregel gezien de omstandigheden, maar er is ook teleurstelling dat het seizoen niet wordt afgemaakt.

Met name bij Ruutvoorn is er sprake van een dubbel gevoel. Erik de Jong is voorzitter van Ruutvoorn en trainer bij het eerste damesteam van de volleybalvereniging uit Genemuiden. Ruutvoorn dames 1 speelde jarenlang op een behoorlijk niveau. Na het afgelopen seizoen viel het team uit elkaar. Daarom werd besloten om een nieuwe start te maken op een lager niveau. “We hebben het team teruggetrokken uit de regiodivisie. Het tweede team is Ruutvoorn 1 geworden”, legt De Jong uit.

Op een lager niveau was Ruutvoorn bezig aan een goed seizoen. Na achttien wedstrijden stond Ruutvoorn op een vierde plek in de derde klasse. Met nog drie wedstrijden te gaan maakte de ploeg uit Genemuiden nog alle kans op het kampioenschap in de competitie. Het verschil met de koploper was maar drie punten. Maar toen ging de competitie op slot. Vorige week werd de competitie dus definitief dichtgespijkerd.

“Dit is heel jammer. We hadden kampioen kunnen worden. Dat word je ontnomen. Daar hebben de speelsters heel hard voor gewerkt. Het is erg jammer dat het zo gaat, maar de NeVoBo heeft wel de juiste beslissing genomen.”

De vraag is nu hoe het verder moet. Hoe zit het met promotie en degradatie? Volgens De Jong is er in de competities nu een goed beeld van de bovenste en onderste ploegen. “Je kunt zeggen dat de huidige klassering de eindstand wordt. Dat is de beste optie. Wellicht kun je promotie-/degradatiewedstrijden organiseren voor de bovenste en onderste twee ploegen in elke competitie.”

Pegasus

Jan Kruimer is al jarenlang actief als trainer bij volleybalvereniging Pegasus uit Zwartsluis. Hij ziet het defintief beëindigen van de competities als een rigoureuze maar noodzakelijke maatregel. Hij heeft een andere oplossing met het oog op komend seizoen. “Je moet gewoon het afgelopen seizoen als niet gespeeld beschouwen. Dus geen promotie en degradatie. Met clubs die zich benadeeld voelen, kun je in gesprek gaan. Eventueel kun je op aanvraag wat schuiven”, aldus Kruimer, die denkt dat andere scenario’s gaan leiden tot discussie. Hij vindt het vijftig procent-scenario geen oplossing. In dat plan wordt de eerste helft van de competitie als eindstand genomen. In dat geval hebben alle ploegen één keer tegen elkaar gespeeld. “Maar ook dat is niet helemaal eerlijk. Sommige teams met veel jeugd presteren minder in de eerste helft van de competitie. Deze spelers moeten wennen aan het niveau en dat kost tijd.”