De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Biljartvereniging HZW schenkt biljart aan De Meente en houdt biljarthistorie in leven

Biljartvereniging HZW schenkt biljart aan De Meente en houdt biljarthistorie in leven
Redactie: Gerard Meijeringh

GENEMUIDEN - Biljartvereniging Het Zwarte Water (HZW) heeft vorige week woensdag een biljart overgedragen aan Woon- Diensten- en Zorgcentrum De Meente. Het gaat om een biljart , zo’n 36 jaar oud, van Klaas Timmerman. Hij was jarenlang actief lid van HZW en overleed in 2019.

Het desbetreffende biljart is niet zomaar een groene tafel. Aan het biljart kleven vele verhalen en het vormt een onderdeel van de geschiedenis van de biljartvereniging uit Genemuiden. De oorspronkelijke eigenaar van het biljart, Klaas Timmerman, jaren actief lid van HZW, was immers een lid van het eerste uur en een markante persoonlijkheid.

Klaas Timmerman

Het biljart werd in een grijs verleden aangeschaft door Klaas Timmerman. Toen was hij al lid van HZW. Hij kocht een biljart om thuis te kunnen biljarten. Na een verhuizing kwam het biljart terecht bij een familielid van Klaas Timmerman. Vervolgens kwam het weer bij HZW terecht, dat toen gebruik maakte van Hotel Café Restaurant Het Zwarte Water in Genemuiden. “Een biljart bij HZW was aan vervanging toe. Na overleg via Timmerman met de toenmalige eigenaar, is het biljart in handen gekomen van HZW. Het biljart is door een aantal leden van HZW op locatie gedemonteerd en getransporteerd naar Genemuiden. Daar is het biljart geplaatst op de eerste verdieping van Hotel Café Restaurant Het Zwarte Water en gebruikt voor competitiewedstrijden tot de sluiting van deze horecagelegenheid in 2009”, aldus secretaris Piet Driessen van HZW.

De Rank

In 2010 verkaste HZW naar de Rank. Het biljart verhuisde, via een tussenopslag, mee. In die tijd werd afgesproken dat er geen afstand van het biljart zou worden gedaan zolang Klaas Timmerman lid was van HZW. Zo bleef een stukje geschiedenis in stand. “Dit biljart heeft ons geholpen bij het opbouwen van de vereniging zoals die er nu staat”, aldus Driessen.

Eenheid

De laatste jaren werd het echter steeds drukker in De Rank. Het aantal deelnemers aan de verschillende onderlinge competities nam toe. Daardoor klonk ook steeds vaker het geluid om het biljart in te ruilen voor eenzelfde type als de overige vijf biljarts in de accommodatie van HZW in De Rank. “We wilden graag eenheid wat betreft onze biljarts creëren”, aldus Driessen.

Biljarthistorie

Eind 2019 werd 123 Biljarts gevraagd om uit te kijken naar een ander biljart. Dit bedrijf uit Schoonoord heeft al jarenlang de biljarts van HZW in onderhoud. 123 Biljarts vond begin 2020 het gewenste type. In dezelfde periode sijpelde het nieuws via enkele HZW-leden door dat het biljart in De Meente aan vervanging toe was. “Dit biljart was kleiner en niet verwarmd. Het besluit was dan ook snel genomen om zelf een nieuw biljart aan te schaffen en het oude biljart van ‘Klaas’ te schenken aan De Meente. Zo zou dit stukje Genemuider biljarthistorie toch binnen de gemeentegrenzen blijven en kunnen er nog veel mensen gebruik van blijven maken”, aldus Driessen.

Verplaatsing in coronatijd

Met 123 Biljart werd de deal gemaakt voor de aanschaf en verplaatsing van beide biljarts. Toen kwam echter de coronacrisis. De accommodatie van HZW moest op slot en de inkomsten van de vereniging namen af. De Meente werd zwaar getroffen door het virus en gesloten voor bezoekers. Hoewel HZW de broekriem moest aanhalen, is toch besloten om niet te tornen aan de gemaakte afspraken omtrent de vervanging en verplaatsing van de biljarts. “Wij vonden dat dit gewoon door moest gaan.”