De Stadskoerier

Dinsdag, 11 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Driehonderd lopers bij gemoedelijke Oliebollenloop

Driehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke OliebollenloopDriehonderd lopers bij gemoedelijke Oliebollenloop
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

ROUVEEN - Evenals vorig jaar was de traditionele gemoedelijke Oliebollenloop van Trainingsgroep Het Zwartewater een groot succes. Met 301 lopers is de organisatie dik tevreden. “Een heel mooi aantal. We kunnen nog doorgroeien naar 400 deelnemers. Dat is de grens”, aldus Wilco de Jong van Trainingsgroep Het Zwartewater.

De Oliebollenloop is uitgegroeid tot een volwassen evenement. “Vroeger gingen we van start bij het klooster en hadden we daar een partytent staan. We stonden met de kladblok aan de kant en namen zelf te tijd op”, vertelt De Jong. Mooie verhalen, maar uiteindelijk werd een andere weg ingeslagen met start en finish bij de Veldschuur en een professionelere aanpak. Dat loont. Vorig jaar werd de organisatie verrast door de grote toeloop. Toen deden bijna driehonderd deelnemers mee. Dit keer werd de grens van driehonderd nipt overschreden. Vooral bij de jeugd waren er veel deelnemers.

Ook goede lopers in de regio weten het evenement te vinden. Zaterdag was Machiel Haasjes de sterkste bij de 8 mijl, de langste afstand van Oliebollenloop. Hiermee kreeg de loop een jonge winnaar. Haasjes is pas 19 jaar en liep de 8 mijl in 46.58 minuten. Alwin Penninkhof uit IJsselmuiden eindigde als tweede in 49.03, vlak voor Maarten Oosterhuis (49.07). De winnaar uit Staphorst had genoten. “Een mooi parcours in een mooie omgeving. Gewoon een leuke loop. Zeker voor herhaling vatbaar. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen, maar ik wist wel dat er geen sterk deelnemersveld was”, aldus Haasjes, die zich niet alleen bezighoudt met hardlopen. Dit jaar volbracht hij voor het eerst een triatlon. “De combinatie vind ik mooi. Ik hou er niet van om de hele week hard te lopen. Ik hou van afwisseling.”

Bij de vrouwen was het een spannende strijd op de 8 mijl. Uiteindelijk was Anita van Nijen uit Emmeloord het snelste op deze afstand in 58.41 minuten. Bertine Engelsman uit Wezep had zeven seconden meer nodig. Saskia van Putten uit Kampen was de derde vrouw op deze afstand. Op de 4 mijl won Henk Smalbrugge uit Hasselt met overmacht (21.56). Bij de vrouwen was Yvonne Meijer uit Witharen de overtuigende winnaar (25.48).

Atletiekbaan

Trainingsgroep Het Zwartewater kijkt zeer tevreden terug op de Oliebollenloop en richt het vizier nu op de Koningsloop. Daarnaast hoopt de vereniging de politiek ervan te overtuigen dat een atletiekbaan, gecombineerd met een skeelerbaan, een verrijking zal zijn voor sportminnend Hasselt. Het zou Trainingsgroep Het Zwartewater een enorme boost kunnen. De vereniging heeft nu zo’n tweehonderd leden en groeit nog steeds. Vooral de jeugdgroepen bij het hardlopen en het schaatsen groeien als kool”, aldus De Jong. “We zijn met de gemeente bezig wat betreft het realiseren van een atletiekbaan. Die kun je mooi combineren met een skeelerbaan. Een van onze jeugdeden heeft een brief gestuurd naar de gemeente. De komende maand gaan we weer een bal opgooien bij de gemeente. Onze hardlopers lopen nu door de straten van Hasselt, maar willen graag op een betere ondergrond lopen."