De Stadskoerier

Woensdag, 8 april 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Gerard de Lange heeft het trainerschap nog geen moment gemist

Gerard de Lange heeft het trainerschap nog geen moment gemist
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

MEPPEL - Gerard de Lange ging na de degradatie met DESZ nog twee jaar aan de slag bij Ruinerwold. Daarna vond hij het mooi geweest. De trainer uit Giethoorn begon zich steeds meer te irriteren en vond het mooi geweest in 2012.

Bij DESZ merkte hij dat je als trainer kwetsbaar bent als de resultaten tegenvallen. Eigenlijk ben je sterk afhankelijk van je spelers. “Van een trainer wordt altijd een topprestatie verwacht, maar er zijn genoeg spelers die niet het maximale eruit halen en soms niet voor hun sport leven. Maar als de prestaties tegenvallen, is de trainer wel verantwoordelijk”, aldus De Lange. “Ik zie Sven Kramer op een avond voor zijn 10 kilometer niet de kroeg ingaan. Maar sommige voetballers doen dat wel. Als voetballer in een eerste team mag je er wel iets voor laten. Dat gebeurde niet altijd en dat zorgde bij mij voor ergernis.”

Maar er waren ook andere dingen die meespeelden. “Het publiek dat zich bemoeide met de tegenstander, de scheidsrechter en de grensrechter. De sport verruwde, ook de spelers. Daar had ik geen vat op. Het individualisme kwam steeds meer naar voren. Daar ergerde ik mee aan.” En dan was er nog de spanning. “Je wilt het iedereen naar de zin maken. Spelers, bestuur, publiek. Ik voelde een heel grote druk. Natuurlijk heb ik als trainer veel plezier gehad, maar ik had ook vaak het gevoel dat ik op m’n tenen moest lopen.” Na vele jaren als trainer te hebben gefungeerd merkte De Lange ook dat hij steeds meer in herhaling begon te treden. “Na zoveel jaar heb je alles meegemaakt. Je wordt zelf ouder, maar de spelers zijn steeds van ongeveer dezelfde leeftijd. Ze zagen de wereld anders dan ik. Bovendien steek je er als trainer veel tijd in en moet je ook regelmatig investeren in cursussen om bij te blijven.”

In 2012 stopte hij als trainer. “Alles bij elkaar vond ik het mooi geweest.” De Lange heeft nooit spijt gehad van dit besluit. “Of ik het trainerschap wel eens mis? Geen seconde. Ik zie mezelf niet terugkeren in het voetbal. Daar heb ik geen enkele behoefte aan.”