De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Ludiek WK Telefoonboekbiljarten levert serieus geldbedrag op

Ludiek WK Telefoonboekbiljarten levert serieus geldbedrag op
WK Telefoonboekbiljarten
Foto: Pieter Polman
Redactie: Mark de Rooij

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - De Belg Vincent Delgoire won zaterdag het WK Telefoonboekbiljarten in Genemuiden. Eeuwige roem levert dat de inwoner van Waregem vermoedelijk niet op. Daarvoor heeft het toernooi een iets te ludiek karakter. Maar de opbrengst van het middagje biljarten in De Rank is meer dan serieus te noemen: het toernooi levert de strijd tegen de ziekte ALS maar liefst twintigduizend euro op.

“We zijn afgereisd naar het centrum van het telefoonboekbiljarten…”, glimlacht Eddy Furniere zaterdagmiddag in de gang van De Rank. Biertje in de hand, glimlach rond de mond. Terwijl uit de grote zaal regelmatig gejuich klinkt, vertelt de Vlaming over zijn tweede bezoek aan het WK Telefoonboekbiljarten. Vorig jaar kwam hij met een vriend naar Genemuiden, nu bevindt hij zich in een gezelschap van vijftien biljarters die ook nog eens allemaal hun echtgenote hebben meegenomen.

Organisator Rene Bonthuis heeft daar alles mee te maken, vertelt Furniere. “Wij kennen hem zakelijk en daaruit is een vriendschap ontstaan, ook met de vrienden van Rene. Die komen regelmatig in Waregem. Wij hebben er nu een weekendje Genemuiden van gemaakt”, aldus Furniere, een ex-wielerprof uit de tijd van Raas, Kneteman en Moser, zoals hij zelf zegt.

Met zijn vriendengroep promoot hij ondertussen het telefoonboekbiljarten ook in Waregem. De Genemuider uitvinding verdient navolging, vindt hij. “’Wat doen die boeken op tafel?’, kregen we de eerste keer te horen. Maar ondertussen zijn steeds meer mensen enthousiast. We hebben ook al eens een interland tegen Genemuidenaren georganiseerd. Het leuke van het spel is de snelheid. Bij snooker en andere biljartsoorten moet je veel langer wachten voordat je aan de beurt bent.”

Vijftien Belgen en drie Duitsers

Naast vijftien Belgen bestaat het deelnemersveld uit veel Genemuidenaren, maar ook uit biljarters die hopen op prijzen. Bovendien zijn er drie Duitsers. “Op uitnodiging van mij…”, vertelt medeorganisator Wim Rietman in hetzelfde halletje waar Furniere staat. “Ze werken bij onze Duitse hoofdsponsor, een zakelijke relatie van mij. Biljarten kunnen ze niet, ze lagen er ook in de eerste ronde al uit”, lacht Rietman.

118 max

Lachen kan hij ook over het verloop van het toernooi. Honderden biljarters en bezoekers beleven een vermakelijke middag. Groter moet het evenement ook niet worden, zegt Rietman. “We zitten met 118 biljarters echt aan de max. Nu al zijn we de hele middag bezig. Groter groeien kunnen we niet. Het moet ook leuk blijven. Al is het prachtig dat we met dit toernooi zoveel geld ophalen voor een goed doel, want uiteindelijk is dit met een geintje begonnen.”

Burgemeester Bilder is ondertussen binnen als Rietman zijn verhaal doet. Bilder reikt de prijzen uit, aan winnaar Delgoire die Genemuidenaren Bonthuis en Van den Berg van zich af weet te houden. Het trio is ook volgend jaar ongetwijfeld weer van de partij. “Dik kans dat we een wachtlijst moeten maken, want iedereen is enorm enthousiast”, zegt Rietman nog maar eens.