De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Na acht jaar is het klaar voor Adriaan ter Horst en Robert-Jan de Vries

Na acht jaar is het klaar voor Adriaan ter Horst en Robert-Jan de Vries
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Bij DESZ wordt komende vrijdag (15 november) een belangrijke periode afgesloten. Tijdens de ledenvergadering komt nemen secretaris Adriaan ter Horst en Robert-Jan de Vries (PR en sponsoring) afscheid als bestuurslid bij DESZ. Vorig jaar stopte Martin Pastink al als voorzitter. Ter Horst en De Vries zaten maar liefst acht jaar in het bestuur van DESZ. “We hebben acht jaar alles gegeven. Het houdt een keer op”, aldus De Vries.

In 2011 stapten Ter Horst en De Vries in bij het bestuur van DESZ, dat toen onder leiding stond van voorzitter Martin Pastink. “We zijn enthousiast gemaakt door Martin. Ik kende hem van het wielrennen en mijn beide dochters voetbalden bij DESZ. Ik vond het leuk om wat voor het dorp te kunnen doen en was ook wel nieuwsgierig wat er allemaal speelde bij DESZ”, aldus Ter Horst.

Transitie

Volgens De Vries was 2011 een ‘mooi’ jaar om in te stappen. “DESZ was DESZ en speelde in de middenmoot van de vierde klasse. Vervolgens hebben we gezorgd voor transitie op vele vlakken.

We hebben er heel tijd en energie ingestoken. De sponsorinkomsten zijn verdubbeld. Daarmee zitten we op het niveau van de eerste klasse. We hebben een goed netwerk met bedrijven opgebouwd en er is nu een fantastische website”, aldus De Vries.

Manager van emoties

Volgens Ter Horst zijn er grote stappen gezet in de organisatie en het niveau van het middenkader. “Daar hebben we volop in ge├»nvesteerd. Vrijwilligers willen ergens een bepaalde autonomie hebben, maar dat kan botsen met de spelregels. De kunst is om daarin een goede modus te vinden. Ik heb bij DESZ meer geleerd dan bij bedrijven. Je bent een manager van emoties. Dat werkt in alle geledingen door. Je moet dit werk niet doen voor de erkenning en waardering.” “Veel complimenten krijg je niet”, vult een lachende De Vries aan.

Nieuwe gezichten

Binnenkort ondergaat het bestuur van DESZ een gedaanteverwisseling. Naast het vertrek van De Vries en Ter Horst treedt ook voorzitter Jitse Antuma af. Bij goedkeuring van de leden gaat Barend Vinke aan de slag als voorzitter en worden Gerjan Spit en Cor Koning ook benoemd als nieuwe bestuursleden. Roelof Jan Smit is de beoogd opvolger van De Vries. Hij wordt nog niet benoemd als bestuurslid PR/Sponsoring. “Hij wordt ingewerkt en gaat samen met de andere commissieleden waarnemen.”

Eerste klasse

De Vries en Ter Horst kijken met genoegen terug op hun bestuursperiode waarin DESZ de sprong maakte van de vierde naar de tweede klasse en nu kan worden gezien als een stabiele tweedeklasser. Zit er sportief gezien meer in? “De menselijke aard wil altijd vooruit, maar dan ligt er wel het risico dat alles in elkaar lazert omdat je een te grote broek aantrekt”, vindt Ter Horst. “Het is een hele klus om een stabiele tweedeklasser te zijn. Als je de eerste klasse als doel stelt, leg je teveel de nadruk op het eerste elftal. Dat is funest voor de rest van de vereniging. Er is een Ethiopisch spreekwoord. ‘Samen kom je verder, alleen ga je sneller’. Als je omhoog wilt, moet de hele vereniging een stap maken. Anders krijg je op de langere termijn geen doorstroming. Dan stort het gegarandeerd in elkaar en dat willen we niet. Dan is het hele sentiment in de club weg. Nu is er trots.” De Vries vindt dat DESZ altijd de ambitie moet hebben om te promoveren naar de eerste klasse als dat binnen de mogelijkheden ligt. “Maar ik heb teveel verenigingen gezien die in elkaar zijn gedonderd. Wat dat betreft heb ik last van koudwatervrees.”

Jeugd

Volgens De Vries beginnen de investeringen in de jeugd z’n vruchten af te werpen. “Onze JO15 en JO17 zitten bij Sportclub Genemuiden in. De komende jaren is de aanvoer van talenten gewaarborgd. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Op termijn kun je misschien wel weer elf Sluzigers in het eerste elftal van DESZ opstellen.” De Vries stelt wel dat DESZ veel dank is verschuldigd aan Karlo Naberman, Gertjan Konterman, Dimitri Kamerling en Renee Agterhuis. “Met hulp van deze spelers zijn we op een hoger niveau gekomen. Inmiddels worden deze spelers als DESZ’ers gezien en niet meer als passanten. Zij voelen ook de warmte van de club.”