De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Rijpere Roeland wil rustig verder bouwen bij Olympia ‘28

Rijpere Roeland wil rustig verder bouwen bij Olympia ‘28
Hans Roeland volgend seizoen terug bij Olympia '28
Foto: Wim Poelhekken
Redactie: Mark de Rooij

(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Hans Roeland werkte in zijn loopbaan maar liefst zes seizoenen als hoofdtrainer bij Olympia ’28. Na negen seizoenen keert hij terug bij Olympia ’28. “Olympia krijgt een rijpere trainer terug”, aldus Roeland.

Na het seizoen 2010-2011 kwam er einde aan de periode Roeland bij Olympia ’28. Ruim acht en een half jaar verder blijkt Hasselt Roeland nog steeds te omarmen. Bij een wandeling door Hasselt wordt de trainer door verschillende personen aangeschoten om een praatje te maken. In cafe Ad’vundum, waar het interview plaatsvindt, komt Olympia-coryfee Richard Boerhof ineens binnen. ‘Mooi dat je weer terug bent”, zegt de voormalige trefzekere spits.” Roeland glundert. “Dat bezorgt me een warm gevoel.”

Een uur met Roeland in Hasselt maakt duidelijk dat de terugkeer van de trainer uit IJsselmuiden met veel goedkeuring is ontvangen. Roeland begon als trainer bij het tweede elftal van Olympia ’28. Twee jaar later ging hij als hoofdtrainer aan de slag bij VHK. In 2005 begon Roeland bij Olympia ’28 aan zijn tweede klus als hoofdtrainer. Het werd een succes. Maar liefst zes jaar was hij hoofdtrainer in Hasselt. In zijn eerste jaar werd hij gelijk kampioen. Daarna haalde hij in de tweede klasse drie keer de nacompetitie. Enkele keren was hij dicht bij promotie, maar het mocht niet zo zijn.

In 2012 vertrok hij naar Nieuwleusen, waar hij twee jaar werkzaam was. Daarna was hij een jaar actief als hoofdtrainer bij Zwolsche Boys om vervolgens aan de slag te gaan als trainer van het tweede elftal van Sportclub Genemuiden. Roeland is nu bezig aan zijn vierde seizoen bij Hattem en besloot in december op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. “Als ik nog een jaar had bijgetekend, ben je anderhalf jaar verder. Een aantal jongens heb ik al die tijd onder mijn hoede gehad. Zij hebben een nieuwe prikkel nodig. Er staat nu een ander fundament met veel jonge jongens. Een andere trainer mag het straks afmaken bij Hattem”, aldus Roeland.

Telefoontje

In eerste instantie leek het er niet op dat Roeland komend seizoen bij Olympia terecht zou komen. Hij was zo goed als rond met een andere club, maar ineens kwam Olympia op de voorgrond. De huidige Olympia-hoofdtrainer Jarrisch Keizer koos onverwachts voor FC Meppel en daarna kwam Roeland in beeld. “Ik kreeg een telefoontje van Olympia. Toen kreeg ik een bepaald gevoel. Ik heb er een nacht over geslapen en vervolgens besloten om toch maar in gesprek te gaan. Wat wil Olympia en wat wil Hans Roeland? We waren er snel uit. Binnen vijf dagen is het rondgekomen.”

Volwassener

Roeland is naar eigen zeggen volwassener geworden als hoofdtrainer. Maar in grote lijnen blijft zijn werkwijze hetzelfde. “Het voetbal is veranderd, maar mijn visie is niet gek veel anders. Het team is belangrijker dan het individu. Als je als team stappen kunt maken en de spelers als individu ook, dan ben je spekkoper.” Bij Olympia gaat hij aan het werk met jonge talenten en worden geen spelers van buitenaf gehaald.

“Dat vind ik prima. Olympia fungeert al jaren als een soort van opleidingsteam voor andere clubs. Dan heb je het goed gedaan. Dat betekent een schouderklopje voor trainer en de club. Zij zijn erin geslaagd om het aanwezige talent bij spelers eruit te krijgen. Ik wil het goede werk van Jarrisch Keizer voortzetten en rustig verder bouwen. Er moet niets, maar we gaan wel voor mooi en aantrekkelijk voetbal met spektakel voor de goals”, aldus Roeland, die de supporters zeker niet is vergeten. “De vijfde colonne is belangrijk. Daar wil ik graag mee discussiëren onder het genot van een biertje. Dat is mooi.”