De Stadskoerier

Zondag, 12 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Rumoerig biljarttoernooi levert wederom een prachtbedrag op

Rumoerig biljarttoernooi levert wederom een prachtbedrag op
Toeschouwers zitten er bovenop bij het WK Telefoonboekbiljarten
Foto: Erik Driessen/Genemuiden Actueel
Redactie: Mark de Rooij

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - “Het is een beetje een stervende sport”, zegt Wim Rietman van de organisatie van het WK Telefoonboekbiljarten over de biljartsport. De tijd dat in elk café een met hout omrande groene tafel stond, bestaat nog slechts in de herinneringen. In Genemuiden is de sport echter nog springlevend, zeker als het WK Telefoonboekbiljarten op het programma staat.

En dat was zaterdag weer het geval in De Rank, een beetje het Frimley Green van de biljartsport. Waar doorgaans rondom biljartwedstrijden een doodse stilte heerst, slechts onderbroken door wat gefluister en het geluid van ballen die elkaar raken, is het tijdens het WK Telefoonboekbiljarten ronduit rumoerig.

Roken niet uitgestorven

Voor de ingang van het biljartcentrum blijkt al dat ook het roken nog lang niet is uitgestorven. Eenmaal binnen komt het gedruis pas goed op gang. Het aantal verkochte consumpties is vermoedelijk hoger dan het aantal caramboles. Die constatering past precies bij het ludieke karakter van het toernooi. “Negentig procent van de deelnemers komt voor de gezelligheid, tien procent wil toch echt winnen”, zegt Rietman daarover.

Primeur voor Genemuidenaar

En geen misverstand daarover: de telefoonboeken op de biljarttafel geven de mindere deelnemers kansen, maar uiteindelijk wint toch vaak de beste biljarter. En dat is dit keer voor het eerst een Genemuidenaar: uitgerekend biljartpreses Klaas van den Berg gaat met de mondiale eer strijken. Hij verslaat Genemuidenaren, regiospelers en Duitsers en Belgen. Dat zijn dan wel vooral zakenrelaties van de organisatoren.

Waar biljarten doorgaans steeds meer een sport voor senioren en grijze duiven is, loopt in Genemuiden ook de jongere garde warm voor de keu en de ballen. “Daar heeft dit evenement ook mee te maken: jongeren komen hier kijken en zien dat het hier gezellig is. Dit is een hele leuke club. Aan de vorige edities hebben we jongere leden overgehouden, waardoor we nu een flink aantal knapen van dik onder de dertig jaar hebben.”

De mooiste carambole

Ook dit jaar is De Rank weer vol met honderdtwintig biljarters, sponsoren en mensen die een kijkje komen nemen. Ze spekken de kas met consumpties en de verloting. En die inkomsten vloeien ook dit keer weer naar een goed doel. De Wijkwieg mag maar liefst 14.600 euro tegemoet zien op de bankrekening. En dat is misschien wel de mooiste carambole die in De Rank is gestoten. Hoe ludiek ook, honderden mensen hebben weer een prachtige middag achter de rug en het goede doel profiteert van de gezelligheid.