De Stadskoerier

Dinsdag, 14 juli 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Sportclubs in coronatijd: Deel 3: Biljartvereniging Het Zwarte Water

Sportclubs in coronatijd: Deel 3: Biljartvereniging Het Zwarte Water
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Door de jaren heen hadden sportverenigingen te maken met vertrouwde uitdagingen, kansen, zorgen en tegenvallers, maar door het coronavirus is alles anders. De impact is enorm. In de serie ‘Sportclubs in coronatijd’ maakt De Stadskoerier een tocht langs verschillende verenigingen om polshoogte te nemen. In deel 3 aandacht voor Biljartvereniging Het Zwarte Water (HZW).

Het is momenteel nog rustig bij HZW. Maar daar moet vanaf 1 juli verandering in komen. Dan mag er eindelijk weer worden gebiljart en dat betekent dat De Rank ook weer toegankelijk is voor leden van HZW. Uiteraard wel volgens de regels van het RIVM. “We hebben de protocollen van de biljartbond erbij”, zegt HZW-voorzitter Klaas van den Berg.

Netflix

HZW kijkt uit naar de herstart. “Zaterdag 14 maart was de laatste dag dat we open waren. Daarna ging alles op slot. Dan val je in een gat. Dan zit je op donderdag ineens bij de vrouw”, lacht secretaris Piet Driessen. “Nu moet je een film opzoeken op Netflix”, vult voorzitter Klaas van den Berg aan. De coronacrisis maakte ook een plotseling einde aan de biljartstrijd in De Rank. Daardoor werden er voor het eerst geen kampioenen aangewezen bij HZW.

Protocol

Per 1 juli mag er weer worden gebiljart. Dat gaat volgens een opgesteld protocol. “We kunnen maximaal veertig man kwijt en alles op 1,5 meter”, zegt Driessen. De zaal is voorlopig alleen toegankelijk voor leden. “We vragen vutters om ’s middags te komen. Zij behoren tot de risicogroep. Dan kunnen de anderen ’s avonds biljarten”, aldus Driessen. “Iedereen moet z’n eigen verantwoordelijkheid nemen. Wie zich niet goed voelt, moet thuisblijven”, vervolgt Van den Berg, die benadrukt dat HZW beschikt over een ‘splinternieuwe afzuiginstallatie. “Zo wordt de lucht altijd ververst”, is de conclusie van Driessen. Een groot pluspunt in coronatijd.

Thuis in De Rank

De biljartsport heeft het moeilijk in Nederland. Bij veel biljartclubs loopt het aantal leden terug. Bij HZW leeft de biljartsport. De biljartvereniging organiseert ieder jaar diverse druk bezochte evenementen, zoals bijvoorbeeld het populaire WK Telefoonboekbiljarten. De bestuursleden zijn trots op de accommodatie in De Rank. In 2010 kreeg de biljartvereniging een plek in het gebouw. In 2014 werd de huurovereenkomst omgezet in een koopcontact. Daarmee heeft HZW een stabiele basis gelegd voor een gezonde toekomst. De onzekerheid over huisvesting behoort tot het verleden met de aankoop van De Rank. Sinds HZW een plek heeft in De Rank gaat het prima met de vereniging. Het aantal leden steeg van zo’n vijftien naar ruim zestig. Na een lichte daling blijft het aantal leden de laatste jaren aardig stabiel.

Tegenwind

Maar een eigen gebouw betekent wel dat je als vereniging zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud en dat je een hypotheek moet dragen. Het coronavirus zorgt financieel gezien voor een fikse tegenwind, maar grote zorgen zijn er voorlopig nog niet bij HZW. “Financieel is het momenteel niet gemakkelijk. We hebben momenteel geen inkomsten, maar we hebben wel een hypotheek en onze vaste lasten lopen gewoon door. We hopen dat we in september weer helemaal los kunnen. Dan is het even slikken en dan gaan we gewoon weer door. We zijn een gezonde vereniging, maar dit moet niet een jaar gaan duren, anders komen we in de problemen”, aldus Van den Berg.

Maar het belangrijkste is dat er geen leden van HZW zijn getroffen door het coronavirus. “Er is niemand overleden en er zijn geen ziekenhuisopnames”, zegt Driessen. “Als dat in september ook nog het geval is, dan zijn we er goed doorgerold. Als we allemaal maar gezond blijven”, besluit Van den Berg.