De Stadskoerier

Donderdag, 28 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien jaar terug in de tijd: Felbegeerde promotie en verloren bekerfinale

Tien jaar terug in de tijd: Felbegeerde promotie en verloren bekerfinale
Foto: Helmich Lubberts
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 6 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ staat Sportclub Genemuiden centraal. De toenmalige trainer René Bakhuis neemt ons terug naar een lang weekend vol emotie waarin de club promotie bewerkstelligende naar de topklasse en zich drie dagen later niet meer op kon laden voor de bekerfinale.

We gaan terug naar begint mei 2009. Sportclub Genemuiden heeft net een turbulent seizoen afgesloten met een 3-0 zege tegen Harkemase Boys. Een voetbaljaar waarin de club diep wegzakte in de hoofdklasse C, hoofdtrainer Bert Ebbens werd weggestuurd en André de Boer en Wiljan Kattenberg als interim-trainers de boel weer aan de praat kregen.

René Bakhuis wordt de nieuwe trainer van Sportclub Genemuiden. Daarnaast wordt bekend dat ‘doelpuntenmachine’ Florencia Cornelia bij Sportclub Genemuiden blijft. ‘Flo’ had een belangrijk aandeel in het opkrabbelen van Sportclub Genemuiden in een zwaar seizoen en heeft een jaar bijgetekend. Het geeft de burger moed in de Tapijtstad.

Vol enthousiasme gaat Bakhuis aan de slag. Sportclub Genemuiden gaat op zoek naar eerherstel. Dat gaat met pieken en dalen. “We speelden wisselvallig. Maar na een paar maanden had ik wel het idee dat we als groep aan het groeien waren. Spelers accepteerden hun rol en er was een goede onderlinge acceptatie. Dat is enorm belangrijk. Daarnaast maakte jonge jongens als Arjan Netjes, Jacco Riemens, Siebren Visscher en Robert Boes een grote groei door.”

In de winterstop worden de doelstellingen bepaald. “We gingen voor de tweesprong. Ten eerste promotie naar de topklasse. Genemuidenaren zijn een trots volkje. Die durven dat ook uit te spreken. Daarnaast wilden we ook graag ver komen in de beker. We wilden gaan voor twee prijzen. Dat merkte je in de groep en dat was ook de visie van de club.”

Naarmate het seizoen vordert, ontstaat er iets in de groep. De echte wil om de doelstellingen te halen. De honger naar succes. De strijd voor een plek in de nacompetitie is spannend en verloopt goed voor Sportclub Genemuiden. Via een 1-0 zege tegen ACV wordt de nacompetitie voor een plek in de topklasse veiliggesteld. Sportclub wacht een tweestrijd met ARC om één plek in de nieuwe topklasse.

De eerste wedstrijd in Alphen aan den Rijn gaat met 1-0 verloren. “Het was geen grootse wedstrijd van onze kant. Er stond een grote supportersschare van Genemuiden aan de kant. Immens. Hartverwarmend. We verloren met 1-0, maar het was overbrugbaar. We werden niet weggespeeld, maar we haalden niet ons normale niveau.” Vervelend voor Sportclub Genemuiden is dat Erik Rotman, Freek van den Berg en Arjan Kolk zijn geschorst voor de return. “De laatste maanden hadden we al zonder Tijmen Brouwer gespeeld. Achterin hadden we de nodige sores. Ik had maar één centrale verdediger en geen linksback.”

Dat leidt tot een basisplek voor Sjaak Buitink, die dat prima invult. ARC denkt na de 1-0 zege dat de buit al binnen is. Dat werkt als een rode lap op een stier. Bakhuis zit bij de return in Genemuiden rustig op de bank, hij is vol vertrouwen. “Ik voelde dat de koppen goed stonden en de focus er was. De jongens waren er klaar voor, dan zie je wel waar het schip strandt.” Het wordt een onvergetelijke middag in Genemuiden. Vlak voor rust opent Berry Halfwerk de score voor Sportclub op een heerlijk moment. “De voorsprong was terecht, al had het ook andersom kunnen zijn. De 1-0 gaf ons een boost. Het publiek er ging er achter staan.”

Twintig minuten voor tijd maakt Cornelia in de counter 2-0. Even later wordt ARC’er Jordy Zwart weggestuurd en speelt de thuisploeg een gewonnen wedstrijd. Martijn Jansen bepaalt de eindstand op 3-0. De promotie is binnen. Bakhuis gaat op de schouders. “Mannen als Rainier Resokario, Albert Flier en Martijn Jansen waren heel belangrijk voor de groep en Robert Boes was fantastisch in deze wedstrijd. Geweldig, ook voor mij. Ik wist dat dit mijn laatste jaar was. Ambities heeft Genemuiden altijd, maar als je dat dan meteen kunt realiseren. En met eigen jongens. Dat gaf een trots gevoel bij iedereen. Ik heb meerdere feestjes meegemaakt bij clubs, maar deze was speciaal."

Bekerfinale

Na het grote feest moeten de spelers zich weer opladen. Twee dagen na de tweede wedstrijd tegen ARC staat de bekerfinale tegen Sneek Wit Zwart op het programma. “We hebben geprobeerd om de finale te verzetten, maar de KNVB en Sneek hadden weinig animo om mee te werken.”

Dit keer loopt het niet goed af. Sportclub Genemuiden verliest met 2-1. “Als je de topklasse hebt gehaald, wil je ook de bekerfinale winnen. Maar er zat een heel andere energie in de ploeg dan tegen ARC. Dat was een bittere ervaring, ook omdat het geen grootse tegenstander was. Als we in de finale tachtig procent van ons niveau in de thuiswedstrijd tegen ARC hadden gehaald, dan hadden we een goede kans gehad. Als je verliest van een betere tegenstander, dan is dat gemakkelijker te accepteren. In de finale hebben we geen moment kunnen brengen wat we voor ogen hadden. Het is me niet gelukt om dat bij de spelers naar boven te brengen. Dat was teleurstellend. Er waren ongetwijfeld redenen voor, maar het was moeilijk te verkroppen.”

De verloren finale was een vals slot van de periode van Bakhuis bij Sportclub Genemuiden. “Toch was het een fantastisch jaar, waarin het zeker niet altijd gemakkelijk ging. Maar het leverde promotie en een bekerfinale op. Daar ben ik best wel trots op”, aldus Bakhuis, die nu werkzaam is als fulltime scout van FC Groningen en nog steeds woonachtig is in Zweden.