De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Tien jaar terug in de tijd: 'Sportclub gaat de grens over' geslaagde 1 aprilgrap

Tien jaar terug in de tijd: 'Sportclub gaat de grens over' geslaagde 1 aprilgrap
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN - Tijdens de coronacrisis liggen alle sportactiviteiten stil. Sportliefhebbers vullen dit hiaat op door terug te kijken in de tijd. De Stadskoerier doet mee en bladert terug. In deel 2 van ‘Tien jaar terug in de tijd’ draait alles om een aangekondigde samenwerking van Sportclub Genemuiden, wat uiteindelijk een 1 aprilgrap blijft te zijn.

Op de achterpagina van De Stadskoerier staat op woensdag 31 maart 2010 een niet alledaagse foto. Vanuit New Delhi, de hoofdstad van India, lachen elf jonge voetballers in shirts van Sportclub Genemuiden de lezers toe. ‘Sportclub gaat de grens over’ staat boven de afbeelding.

Samenwerkingsverband

Het artikel begint met het nieuws dat de club een samenwerkingsverband is aangegaan met Vadain International (onderdeel van de Venture Group) en Stichting Sampark. De samenwerking behelst het stimuleren van sport en spel in de slums van New Delhi en het omringende district. “Sport blijkt een opstap voor vele jongeren voor een betere toekomst”, vertelt een woordvoerder van Sportclub Genemuiden. “Het samenwerken in teamsport brengt begrip voor elkaar. Het kastesysteem legt een zware druk op de ontwikkeling van de jeugd. Juist door kinderen uit de onderste kastes de kans te geven op een betere toekomst, door samen te leren en te sporten, slecht je de verschillen”, vervolgt de woordvoerder.

Ganesh Singh en Subhas Dé

Het idee is om talentvolle voetballers een opleiding te laten volgen bij een sportacademie in Nederland. ‘Sportclub komt in beeld op het sportieve en sociale vlak. De club draagt zorg voor gastgezinnen en ze voetballen minimaal twee jaar voor Sportclub Genemuiden. De voetballers versterken de eerste selectie voor komend seizoen. Ganesh Singh en Subhas Dé bijten het spits af en trekken halverwege juli richting Nederland. Na het voltooien van hun studie worden beiden ingezet om in de slums van Delhi door midden van sport en scholing de kinderen een betere toekomst te bieden’, is in het artikel te lezen.

1 april

Hoe staat het tien jaar later met het project? We bellen met Arjen Hoekman. Hij maakt deel uit van de projectcommissie van Stichting Sampark. Wanneer hij met de vraag wordt geconfronteerd, moet hij lachen. “Het was een 1 aprilgrap.” Maar natuurlijk! In het artikel wordt verwezen naar een voorlichtingsavond bij Sportclub over de samenwerkingsovereenkomst op donderdagavond. Donderdagavond..... aha, 1 april 2010. “We waren bezig met een project van Sampark in India, waarbij er oude shirts van Sportclub Genemuiden gebruikt werden voor een sportproject op de scholen van Stichting Sampark. Bij het zien van de foto’s duurde het niet lang bij het bestuur van Sportclub voordat het idee voor de 1 aprilgrap was geboren.”

Genemuiden en Sampark

Diverse mensen geloofden het verhaal, zelfs tot tien jaar na dato. Tot groot plezier van het Sportclub-bestuur. Hoewel de talenten uit India nog niet hun weg naar de selectie van de club hebben gevonden, zijn er weldegelijk banden tussen de drie partijen. Zo kregen Sportclub-shirts een nieuw leven in India. En Stichting Sampark kent haar oorsprong vanuit de Venture Group (waar Vandain onderdeel van uitmaakt) in Genemuiden, sponsor van Sportclub Genemuiden. Stichting Sampark zet zich sinds 2007 in voor arme kinderen en jong volwassenen met verschillende projecten in India. “Zo onderhouden we vier scholen op het platteland van India, waar dagelijks tweeduizend kinderen onderwezen worden. Recenter is er een nieuwe school voor ruim vierhonderd leerlingen gebouwd als vervanging van een oude school. De gedachte om door middel van sport en scholing de kinderen in India een betere toekomst te bieden is nog steeds aanwezig”, besluit Hoekman.