De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Verliezend Sportclub Genemuiden kan muur van Urk niet slechten

Verliezend Sportclub Genemuiden kan muur van Urk niet slechtenVerliezend Sportclub Genemuiden kan muur van Urk niet slechtenVerliezend Sportclub Genemuiden kan muur van Urk niet slechten
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN – Sportclub Genemuiden gaat met een kater de winterstop in. De ploeg van trainer Jan van Raalte verloor zaterdag met 0-1 van Urk. Een doelpunt van Jan van Sloten in de 7e minuut brak Sportclub Genemuiden op. De thuisploeg had het meeste initiatief, maar kon de muur van Urk niet doorbreken.

En dus was er na afloop teleurstelling bij trainer Jan van Raalte. “Voetballend waren we de bovenliggende partij, maar we kwamen er niet doorheen”, aldus de trainer van Sportclub Genemuiden. Door de nederlaag gaat Sportclub Genemuiden als nummer acht van de hoofdklasse B de winterstop in met een achterstand van maar liefst elf punten op koploper Staphorst. “We staan nu in de grijze middenmoot

Urk ging zeer fel van start in Genemuiden. Vol passie gingen de bezoekers de duels aan. Sportclub Genemuiden kwam daardoor niet in het spel. In de 5e minuut kreeg Sportclub Genemuiden de eerste waarschuwing. Riekelt Nentjes schoot in kansrijke positie naast. Twee minuten later had Urk wel succes. Hessel Snoek brak door en omspeelde Sportclub-keeper Daan Huiskamp. Snoek was echter te ver uitgeweken naar de zijkant, maar had vervolgens wel een goede voortzetting in huis. Jan van Slooten werkte vervolgens doeltreffend af.

Een domper voor Sportclub Genemuiden dat maar geen grip kreeg op Urk. In de 12e minuut was er weer een goede schietkans voor de gasten. Nentjes schoot over. Genemuiden kon er aanvankelijk weinig tegenover zetten. Pas in de 17e minuut was er het eerste schot op het Urker-doel. Het was veelzeggend. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Sportclub Genemuiden er wel beter in. Dat leidde in de 30ste minuut tot een goede kans. Kay Velda had een prima schot in huis. Doelman Richard Strijker wist redding te brengen. In de rebound kreeg Jan Hooiveld de kans om gelijk te maken, maar hij schoot over. In de 36ste minuut was Sportclub Genemuiden weer gevaarlijk. Na een diepe bal lepelde Velda de bal over de keeper heen, maar de inzet ging naast. Het bleef oppassen voor Sportclub Genemuiden. Twee minuten eerder liet Hessel Snoek een kans op 0-2 liggen. Hij mikte naast.

Na rust was het voornamelijk eenrichtingsverkeer. Urk metselde de boel dicht en het was aan Sportclub Genemuiden om met creatieve ideeën te komen. Die kwamen er te weinig. Teveel werd door het midden gespeeld. Frank Kuurman zocht af en toe de zijkanten op, maar zijn voorzetten waren weinig gelukkig. De thuisploeg kon nauwelijks iets creëren. Aan de andere kant kwam Urk er af en toe gevaarlijk uit. In de 74ste minuut wist keeper Huiskamp de 0-2 te voorkomen door een goede redding te verrichten op een schot van Nentjes. Sportclub Genemuiden ging een op een spelen, maar ook dit leverde niet veel op. Urk profiteerde bijna van de extra ruimte, maar Lucas Schraal schoot naast en een poging van Jelle de Boer eindigde in het zijnet. Sportclub Genemuiden probeerde het wel, maar het wilde niet lukken. Schoten werden geblokt en vlak voor tijd ging de bal ook niet op de stip bij een vermeend hands van Urk.

Met een portie onverzettelijkheid bleef Urk in de tweede helft eigenlijk simpel op de been en wist het de nul te houden. En dat is iets waar Sportclub Genemuiden moeite mee heeft. De ploeg geeft te vaak onnodig doelpunten weg en zou wel wat van de onverzettelijkheid van Urk kunnen gebruiken. “Misschien zit er wel teveel voetbal bij ons in en leggen we teveel risico in ons spel. En het ontbreekt ons te vaak aan een goede eindpass, waardoor we te weinig creëren. Maar ik kan niet zeggen dat er geen inzet was. Dinsdag spelen we weer een belangrijke wedstrijd (bekerwedstrijd thuis tegen HZVV, aanvang 20.00 uur, red.) en daarna is het winterstop. Het is goed dat de jongens dan de kop even fris kunnen maken.”