De Stadskoerier

Zaterdag, 8 augustus 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

Volleybaltrainer Roel Kiers: ‘Promotie geeft Pegasus een boost’

Volleybaltrainer Roel Kiers: ‘Promotie geeft Pegasus een boost’
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh
(door Gerard Meijeringh)

HASSELT - Volleybalvereniging Pegasus uit Zwartsluis begint komend seizoen aan een uitdagend avontuur. Voor het eerst in de geschiedenis van de club komen de volleybalheren uit in de promotiedivisie. Voor volleybaltrainer Roel Kiers (60) uit Hasselt is het een nieuwe mooie uitdaging om met zijn ploeg handhaving af te dwingen.

Roel Kiers verlengde enkele weken geleden zijn contract bij Pegasus. En dat had niets te maken met de promotie. “Dat was toen nog niet bekend. Het belangrijkste is wat de spelers willen. Of ze tevreden zijn? Ik geloof het wel. Als je de spelers niet meekrijgt, wordt het lastig. Als ze wel achter je staan, gaat het een stuk gemakkelijker. Het moet klikken.”

Kiers begon al op 18-jarige leeftijd als hoofdtrainer. Bij Allotria in Hasselt, waar tegenwoordig alleen nog maar recreatief wordt gespeeld. “Dat was noodgedwongen. De toenmalige trainer kreeg ruzie met het bestuur”, aldus Kiers, die maar liefst zeven jaar trainer bleef bij het eerste herenteam van Allotria. In zijn laatste jaar in Hasselt dwong hij promotie af naar de promotiedivisie. Vervolgens vertrok hij naar Wijthmen. Het was een van de vele plekken waar Kiers actief was als trainer. Hij werkte als heren- en als damestrainer bij clubs als Set Up IJsselmuiden, Sportclub Emmeloord, Bas Autowas en Flash Nieuwleusen. Bij laatst genoemde vereniging was hij de afgelopen jaren actief als trainer. Het weerhield hem niet om ook in Zwartsluis aan de slag te gaan. “Ik wilde wat doen voor de gemeente Zwartewaterland. De contacten waren er al. Ineens kwam het uit.” Dat was in 2019. “Pegasus wilde graag promoveren, maar dat was net mislukt. Ze hadden geen trainer en toen ben ik gekomen.”

Onder Kiers kende Pegasus het afgelopen seizoen een goede start. “Maar toen kwam de klad erin. Ik denk dat de druk te hoog was. Belangrijke wedstrijden verloren we net. Voor de Kerst zag het er niet naar uit het ons zou lukken. ‘Ga vrijuit spelen’, heb ik toen gezegd. Vervolgens ging het draaien. En toen kwam het coronavirus. Alles lag ineens stil. Een heel aparte gewaarwording. We zijn als vierde geëindigd, maar we hadden nog kans om de tweede plek te behalen.” Uiteindelijk kwam het toch nog goed voor Pegasus. “Het team van Dalfsen viel uit elkaar. Toen kwam er een plek vrij voor ons. Dat past precies in het bizarre plaatje van de corona.”

Voor de ervaren Kiers is de promotiedivisie niet nieuw. Voor zijn spelers wel. Is Pegasus toe aan spelen op een hoger niveau? “Ik denk dat we wel kunnen meekomen. In bekerwedstrijden konden we goed meekomen tegen ploegen uit de promotiedivisie. Natuurlijk missen we routine en ervaring, maar dat krijg je door op een hoger niveau te spelen. Het wordt lastig, maar de promotie geeft wel een boost. We hebben niets te verliezen. Pegasus is een heel kleine vereniging in het volleybal. Des te knapper is het dat de ploeg in de promotiedivisie gaat spelen. Handhaving is de doelstelling. Als dat niet lukt, hebben de spelers toch ervaring opgedaan."

Kiers kan zich straks volledig richten op Pegasus. Hij heeft zijn tweede lange periode bij Flash Nieuwleusen afgesloten en is gestopt. “Ik wil nog een aantal jaren blijven trainen. Het belangrijkste voor mij is dat ik het naar de zin heb en de spelers ook. Ooit was mijn doel om in de eredivisie te gaan trainen als assistent. Dat is niet gelukt. Maar ik ben hartstikke tevreden met wat ik allemaal heb gedaan. Ik heb veel kampioenschappen meegemaakt. Misschien wel het meeste van alle trainers in Nederland. En ondanks het feit dat de competitie niet is uitgespeeld zie ik de promotie van Pegasus toch als een nieuw hoogtepunt.”