De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

WK Telefoonboekbiljarten: 'evenement voor mensen in spijkerbroek, met een biertje in de hand'

WK Telefoonboekbiljarten: 'evenement voor mensen in spijkerbroek, met een biertje in de hand'
WK telefoonboekbiljarten
Foto: Erik Driessen
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Erik Driessen)

GENEMUIDEN - Van mannen in pakken en een doodse stilte is zaterdag geen sprake bij de WK Telefoonboekbiljarten. Tijdens een demonstratie van kunstbiljarter Jop de Jong hangt in De Rank zelfs een sfeer die te vergelijken is met de grote Engelse darttoernooien. “Heel goed dat er ook evenementen zijn voor mensen in spijkerbroek, met een biertje in de hand”, zegt Rolf Slotboom van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond.

Hij kent het wat stoffige imago van zijn sport. De associatie met grijzende mannen ligt op de loer. De tijd dat in elke kroeg een biljarttafel stond, is al lang voorbij. En dus is Slotboom blij dat in Genemuiden de sport een ongekende revival doormaakt en ook de jeugd aanspreekt. “Moet je kijken hoeveel jongeren hier zijn. Dit soort evenementen zijn heel belangrijk voor onze sport”, vindt Slotboom.

En voor de organiserende biljartvereniging uit Genemuiden. Organisator Wim Rietman verorbert tijdens de demonstratie van De Jong net even een balletje saté aan de bar. Dat doet hij in een tevreden bui. “Vorig jaar veertig deelnemers, nu negentig. En de zaal zit stampvol met publiek. We zitten wel meteen aan de limiet. Op deze locatie kunnen we eigenlijk niet verder groeien, of we moeten het toernooi over meerdere dagen gaan organiseren.”

En dat lijkt ook weer niet de bedoeling. Het ludieke karakter moet blijven, al is de organisatie ondanks die luchtigheid serieus. Dat laatste woord gaat ook op voor de opbrengst van de dag. Sponsoren maken het toernooi mogelijk en de genuttigde consumpties zetten ook zoden aan de dijk. “We hopen dat we hiermee de sanitaire voorzieningen kunnen aanpakken”, vertelt Rietman.

Dat zou de volgende stap zijn in het succesverhaal. Sinds de biljartvereniging een eigen onderkomen heeft, blijft het ledenaantal groeien. Bovendien spelen ondertussen ook de damvereniging en de dartclub in het pand, waar ook de fotografieclub onderdak heeft. “Volgens mij zijn we de enige biljartvereniging in Nederland waar het aantal leden groeit”, zegt Rietman. Ondertussen loopt de organisatie een uur achter op de planning. Dat vindt niemand erg, ook burgemeester Bilder niet, die is opgetrommeld voor de prijsuitreiking. Bondsman Slotboom maakt de vertraging ook niet uit. “Vorig jaar was ik hier ook en toen zeiden ze al dat ik de volgende keer mee moest doen. Nou ik zit in de finale…”, glimlacht Slotboom, die zich opmaakt voor de laatste stoten in de volle zaal.

Hij gaat uiteindelijk zelfs bijna met de eerste prijs naar huis, maar moet toch zijn meerdere erkennen in Rinus Gerritsen. Die prolongeert daarmee zijn titel op de WK Telefoonboekbiljarten. Al heeft hij geluk dat de vooraf aangekondigde profsnookeraar Clyde Richardson ‘op het laatste moment’ niet komt opdagen. Dat over Richardson geen enkele informatie op Google is te vinden, hoort ook bij het ludieke karakter van het toernooi. “Mensen zeiden al dat er geen informatie over hem op internet stond. ‘Dan moet je beter zoeken…’, zei ik”, glimlacht Rietman.