De Stadskoerier

Maandag, 25 mei 2020

Al het nieuws uit Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis

WK Telefoonboekbiljarten heeft grenzen van de groei bereikt

WK Telefoonboekbiljarten heeft grenzen van de groei bereikt
Foto: Gerard Meijeringh
Redactie: Gerard Meijeringh

(door Gerard Meijeringh)

GENEMUIDEN – In De Rank wordt zaterdag 23 februari de derde editie van het WK Telefoonboekbiljarten gehouden. De afgelopen twee edities waren een daverend succes. Bij aflevering drie loopt de organiserende biljartclub HZW tegen de grenzen aan. Met 120 deelnemers zit het evenement propvol.

Wat begon als een grap is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig evenement. Wim Rietman kan erover meepraten. “Vroeger deed ik zelf mee, maar dat kan niet meer. Er doen 120 man mee. Daar heb je je handen vol aan”, aldus Rietman. In 2017 groeide het evenement uit tot een voltreffer. HZW liet een filmpje op de site van de biljartbond zetten en dat werd enorm veel bekeken. Iedereen wilde kennismaken met het spel, waarbij twee (houten) boeken op de biljarttafel liggen. Tussen deze obstakels is het de bedoeling om met de witte bal de rode te raken. De eerste editie trok 42 deelnemers. Vorig jaar januari was dat een klein honderd. “Als we even ons best doen, zitten we zo op 200, maar die kunnen we niet kwijt. We hebben zes biljarts voor 120 man. Dit is echt de max”, aldus Rietman.

De afgelopen twee keer was het evenement lucratief voor HZW. Vorig jaar kon de biljartvereniging dankzij het toernooi elektrische scoreborden aanschaffen en werden de sanitaire voorzieningen in de Rank aangepakt. Dit keer heeft de organisatie, bestaande uit Willem Oostwoud, Ben van Dijk, René Bonthuis en Wim Rietman, gekozen voor de koppeling met een goed doel. Er wordt geld ingezameld voor Stichting ALS. De organisatie rekent op een fors bedrag gezien het grote aantal sponsors. “Een goed doel spreekt veel mensen aan. De gunfactor hebben we zeker”, aldus Rietman.

Het telefoonboekbiljarten heeft inmiddels een hoge vlucht genomen. René Bonthuis hield vorig jaar nog een interland in België. Op zaterdag 23 februari doen weer een aantal biljarters uit het buitenland mee, waaronder Belgen en Duitsers. De te kloppen man lijkt Rinus Gerritsen. Hij won de eerste en tweede editie van het WK. Toch zou het toernooi dit jaar best eens een andere winnaar kunnen krijgen, want verschillende biljarters worden steeds fanatieker in het beoefenen van het spel telefoonboekbiljarten. De deelnemers moeten het vooral goed naar de zin hebben en dat is altijd gelukt gezien de stroom aan positieve reacties en de overweldigende belangstelling. Dit keer wordt het evenement afgesloten met een afterparty in Schippers Welvaren, waarbij de prijzen worden uitgereikt en het geldbedrag voor het goede doel bekend wordt gemaakt. Het sluit naadloos aan bij de doelstellingen van de organisatie. De gezelligheid blijft ook bij de derde editie van het WK Telefoonbiljarten voorop staan.