<< Ga terug

Met de kinderen op vakantie na een echtscheiding, kan dat zomaar?

Met de kinderen op vakantie na een echtscheiding, kan dat zomaar?

Tijdens de naderende kerstvakantie wil u voor het eerst na de echtscheiding met uw kinderen op vakantie. De kinderen staan te springen om in het vliegtuig te stappen. Tot nu toe verloopt alles gesmeerd. Totdat de marechaussee u bij de grenscontrole vraagt of u wel toestemming heeft van de andere ouder. Waarom is dit eigenlijk nodig?

Na een echtscheiding behouden u en uw expartner in principe beiden het ouderlijk gezag over de kinderen. Voor een vakantie van één van de ouders met de kinderen naar het buitenland is toestemming nodig van beide ouders. Die toestemming moet u kunnen aantonen!

Wanneer uw ex-partner weigert toestemming te geven, is het mogelijk om de rechter te verzoeken vervangende toestemming te verlenen. De rechter beoordeelt dan onder meer of het risico bestaat dat de kinderen na de vakantie niet meer terugkeren naar Nederland en of het een veilig land betreft. Indien de rechter geen contraindicaties vaststelt, zal hij de vervangende toestemming verlenen.

Hoewel de gang naar de echter in dit soort gevallen dus soelaas kan bieden, verdient deze procedure geen aanbeveling. Goed overleg tussen u en uw ex-partner, eventueel met behulp van een onafhankelijke derde, is wenselijker. Een juridische procedure kan namelijk een fl inke deuk opleveren in de relatie die u als ouders van uw kinderen heeft en brengt daarnaast de nodige kosten met zich mee.

U kunt voor een reis naar het buitenland het beste een ‘formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ downloaden via de website van de Rijksoverheid en deze door uw ex-partner in laten vullen. Begin tijdig met het schriftelijk vastleggen van de toestemming en vergeet niet het toestemmingsformulier op de paklijst te zetten.

mr. Catia Luis Fula,
familierechtadvocaat

BVD advocaten
Meeuwenplein 9A
8261 WB Kampen
www.bvd-advocaten.nlOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo