Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Verhalen van oud-wethouder Lucas Boshove gebundeld in nieuw boek ‘Tot Morgen’

Cultuur

HASSELT - Burgemeester Eddy Bilder heeft een exemplaar van het boek ‘Tot morgen’ in ontvangst genomen. In het boek is het blog ‘Andere Tijden’, dat Lucas Boshove gedurende zijn ziekteperiode bijhield, gebundeld. Boshove zat van 1986 tot 1990 voor de PvdA in de gemeenteraad van Hasselt. Van 2001 tot 2014 was hij wethouder in Zwartewaterland. Op 4 september 2014 overleed hij op 59-jarige leeftijd.

‘Tot morgen’ is samengesteld door zijn partner Ria Grootoonk. Een jaar na zijn overlijden had zij al eens uit het blog zijn boekrecensies – 242 in totaal – gebundeld tot een boekje. Nu heeft ze zijn overige teksten in boekvorm gegoten. “Het overgrote deel van het boek wordt gevormd door het door Lucas geschreven blog. Maar liefst 400 pagina’s. Daarnaast kwam ik een aantal betekenisvolle, niet gepubliceerde documenten tegen, die komen terug in het boek”, vertelt ze.
Het boek geeft een inkijk in het leven van Boshove. Hij beschrijft zes jaar van zijn leven met de ziekte van Hodgkin als aanleiding. “In het begin schrijft Lucas alleen over zijn ziekzijn. Maar in tijden dat zijn situatie stabiel was, schreef hij ook regelmatig over zijn werk als wethouder en zijn rol in de gemeenteraad”, zegt Grootoonk. “Verder schreef hij over privéaangelegenheden zoals fietstochten, culturele uitjes en huiselijke beslommeringen. In ‘Tot morgen’ zijn al die verhalen nu gebundeld.” Met de publicatie van ‘Tot morgen’ komt een wens in vervulling voor Grootoonk: “De bedoeling is om alles wat Lucas heeft geschreven in gedrukte vorm vast te leggen. Zijn woorden zijn te mooi om weg te zweven. We hebben ze gevangen in een kaft. Een boek om terug te kijken, te inspireren en te glimlachen.” Het doet haar deugd dat veel mensen, ook buiten haar eigen kring, belangstelling hebben voor deze bundeling van het blog. “Aanvankelijk was het alleen voor mijn kleinkinderen, kinderen en mijzelf bedoeld. Nu een grotere kring belangstelling toont, wil ik het graag bekend maken aan iedereen die Lucas heeft gekend. En wellicht goede herinneringen aan hem heeft.” Het boek is te koop bij Lokaal 5 in Hasselt.

Enrico Kolk