Water
Water Foto: Aangeleverd

Eigen zwembad in de tuin: ideeën en inspiratie

Partnerbijdrages

De ideale plek om verkoeling te zoeken tijdens hete zomers: een eigen zwembad in de tuin. Is dat duur? Voor nog geen honderd euro heb je al een opzetzwembad van enkele meters doorsnee. Dat is zeer betaalbaar, helemaal als je het afzet tegen de kosten die je maakt wanneer je bent aangewezen op het gemeentelijke waterpark, waar je voor entree en consumpties steeds weer een aantal tientjes aftikt. Het tuinzwembad heb je er dus zo uitgehaald. En er zijn meer mogelijkheden, zoals een eigen spa voor volwassenen, of een opblaaszwembad van behoorlijke proporties. Bovendien zijn er allerlei manieren om die relaxplek in je tuin leuk aan te kleden. 

Het opzetzwembad zelf: welke soort kies je?

Een bestway zwembad bestel je snel, het opzetten gaat net zo makkelijk. Het ligt aan de samenstelling van je huishouden wat voor versie het wordt. Zo kiezen volwassen stellen voor een spa, een soort openluchtbubbelbad dat ook in de winter gebruikt wordt. Voor gezinnen met kinderen gaat er weer niets boven het helder blauwe opzetzwembad, of een opblaasbaar exemplaar. 

Duurzaam vullen: schaf een watertank aan

Er gaan vele liters water in je zwembad, maar het vullen ervan kan op duurzamere wijze dan louter de tuinslang opendraaien. Zo kopen veel mensen tegenwoordig een watertank die 1000 liter regenwater opvangt, hetgeen eveneens handig is als je tijdens een hittegolf niet je tuin mag sproeien: wie wat bewaart, heeft wat. Ook zonder watertank kun je geld uitsparen, door het weerbericht in de gaten te houden en het zwembad op te zetten vlak voordat er weer zo’n typisch vaderlandse regenbui losbarst. 

Accessoires en onderhoud

Op de website waar je je opzetzwembad aanschaft zie je talloze accessoires. Van waterstofzuiger en handig afdekzeil waarmee je insecten en blaadjes uit je zwembad houdt, tot uiteenlopend speelgoed. Voor een spa koop je een hoofdkussentje waarop je relaxt. Of een tray om je drankjes en hapjes op te zetten als je samen na een lange werkdag even letterlijk in je eigen bubbel(s) zit. Het wordt steeds gezelliger, in en rondom je zwembad.

Schaduwdoek en verlichting

Staat je zwembad op een plek waar amper schaduw komt, dan kijk je voor een tarp oftewel schaduwdoek. Deze span je tussen de schutting, de gevel en eventueel een stevige boom. Het is algemeen bekend dat je schouders en rug, die vaak boven het water uitkomen, sneller verbranden als ze nat zijn. Je kunt het schaduwdoek overigens ook zo ophangen dat het zwembad half in de zon staat. Om ‘s avonds gezellig met een aantal vrienden in het water te recreëren, schaf je tot slot natuurlijk zo’n vrolijk snoer met gekleurde led-peertjes aan, voor het echte poolparty-gevoel.